İSTEK Yalova Anadolu Lisesi MUN (Model United Nations) öğrencileri , temel olarak Birleşmiş Milletler’in farklı komitelerinin, simülasyon olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı ve genelde konferans şeklinde gerçekleşen bir etkinlik olan MUN’a (Model United Nations/ Model Birleşmiş Milletler) katıldılar.
29 Kasım - 1 Aralık 2019 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi'nde düzenlenen YMUN’19 konferansına 26 kişilik bir öğrenci grubu ile katıldı. Üç gün süren konferans boyunca, toplam 35 lise ve üniversiteden gelen 500'ü aşkın öğrenci dünya gündeminde yer alan acil sorunları UN delegesi ciddiyetinde tartışıp, küresel sorunlara çözümler geliştirmek için farklı komitelerde birlikte çalışma imkanı buldular.
Okulumuzdan öğrencilerimiz 16 farklı komitede düzenlenen 9 oturuma katılarak tam puan almışlar, başarı sertifikası almaya hak kazandılar. Delegelerimiz komisyonlarda çok ciddi bir çaba ortaya koymuşlar, gerek konuşmalarıyla gerekse karşı sorularıyla bizleri gururlandırdılar. İSTEK Yalova Okulları öğrencileri, öğrencilerimizin küresel sorunların çözümüne katkı sağlamak için katıldıkları oturumlar, yazdıkları karar metinleri ve oturumlar esnasında özverili çalışmaları ile bundan sonra düzenlenecek olan MUN konferanslarına hazır olduklarını gösterdiler.
ISTEK YALOVA HIGH SCHOOL STUDENTS DISCUSS THE GLOBAL ISSUES AND BRING UP SOLUTIONS AT Y-MUN 2019
MUN Club at ISTEK Private Yalova Anatolian High school attended Y-MUN ’19 Conference at Yeditepe University between 29 November - 1 December for 3 days with a team of 26 students and 2 teachers. The conference lasted for 3 days, and over 500 students from 35 high schools and universities debated the pressing global issues elaborately and had the chance to work together in different commitees to offer realistic solutions. Our delegates made a remarkable effort with both their speeches and questions, which made us proud. As the advisors and teachers of our students, we believe that the resolutions that they wrote pertaining to global issues and the enormous effort they put in were worthwhile.
KATILAN ÖĞRENCİLER VE KOMİTE ADLARI
Küresel Koronavirüs (Covid-19) salgını hayatın diğer alanlarında olduğu gibi eğitim alanını da derinden etkiledi. Dünyada hemen hemen tüm ülkeler virüsün yayılım hızını azaltmak için hareketli nüfus olan çocukların ve gençlerin eğitimine ara verdi.
Uzaktan eğitim pandemi için bir avantaj ancak çocukların bu zamana kadar alışageldiği eğitim sisteminden çok farklı olduğu için birtakım şeylere dikkat etmek gerekiyor:
1. Evin okula dönüşmesi ve evin kendi tanımından çıkması çocuk için anlaşılması zor olabilir. Bunun geçici bir süreç olduğunu çocuğunuza hatırlatın.
2. Çocuklara neden uzaktan eğitim almaları gerektiğini yaş gelişimine uygun olarak açıklamak zihinlerini netleştirir.
3. Sabahları erken kalkma düzenini sürdürmeniz hem çocuğunuz hem sizin için yararlı olacaktır. Bunun için çocuğunuzun gece yatma saatini de düzenlemek faydalı olacaktır.
4. Uzaktan eğitim modelinin kendisini nasıl hissettirdiğini öğrenmek onlara da iyi gelecektir. İfade etmekte zorlanan çocuklar için duygu ve düşüncelerini ifade etmesi için resim, dans, yazı gibi seçeneklerle onlara yardımcı olun. Bu sürecin sizin hayatınızdaki avantaj ve dezavantajlarından bahsedip iletişim geliştirmek açısından ona rol model olun.
5. Yeni düzenlerine hemen alışmakta zorluk yaşayan çocuklar olabilir. Onlara zaman tanıyın ve neye ihtiyaç duyduklarını sormaktan çekinmeyin. Uygulanması mümkün öneriler ise yerine getirmeye çalışın.
6. Her günün sonunda programa uymasını takip edip ödüllendirmek, hafta bitiminde ise birlikte hedeflere ulaşma durumunu gözden geçirmek, motivasyonunu canlı tutmasına yardımcı olur.
7. Çocuklar rutinlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle, hafta içi hafta sonu rutinini bozmamaya özen gösterin. Hafta sonunda çocuğunuzun kendi başına ve aile bireyleriyle birlikte yapabileceği bu yeni düzene uygun, keyifli etkinlikler planlayın.
Derse Başlamadan Önce ve Ders Esnasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
1. Derse hazırlanırken okula gitmeden önceki rutinlerini yapmalarını sağlayın. (Elini yüzünü yıkamak, kahvaltı yapmak, dişlerini fırçalamak, kıyafetlerini değiştirmek, ders materyallerini hazırlamak v.b)
2. Ders saatlerine göre gün içindeki zamanlarını programlayın; yarım saat ders, yarım saat okuma, bir saat dinlenme gibi. Böyle bir program yapmak çocuğun sınırlarını bilmesini sağlar ve sınırlar çocuklar için güven demektir. Bu programı yaparken mutlaka çocuğunuzun isteklerini ve görüşlerini almayı ihmal etmeyin.
3. Uzaktan eğitim süreci esnasından mümkün olduğunca sessiz bir ortam ve dersi rahatlıkla dinlemelerini sağlayacak fiziksel koşulları sağlayın.
4. Dikkatlerini dağıtacak her türlü uyarıcıyı ders masasından kaldırın. (Oyuncak, tv, yiyecek, içecek vb.)
5. Dersler başlamadan önce çocuğunuzu motive edecek cümleler kurun.
6. Dersler bittikten sonra dinlenmeleri için zaman tanıyın.
7. Ebeveynler olarak sınırları ve disiplini sağlayın. Uzaktan eğitim süreci devam ederken ‘’çok sıkıldım, çizgi film açalım’’ gibi şeyler söyleyebilirler ancak hakları olduğu kadar sorumlulukları olduğunu da hatırlatın ve neden o anda istediği şeylere izin vermediğinizi anlatın.
8. Ders aralarında gözlerini dinlendirmelerini önerin.
9. Ders aralarında kalkıp hareket etmesine, kısa bir oyun oynamasına, dans etmesine izin verin. Çocuğunuzun motivasyonunu arttırmada etkili olacaktır.