Kolonya, etil alkol, su ve esans karışımından oluşan bir parfüm türüdür.
Tüm zamanların en yaygın kullanılan tuvalet malzemesi olarak da bilinen kolonya, ilk kez 1709 yılında İtalyan Giovanni Paolo Feminis tarafından Köln’de üretilmiştir.
Cilde sürüldükten sonra içerisinde bulunan alkolün hızla buharlaşması ve bu sırada buharlaşan alkol moleküllerinin çevrelerinden ısı çekmesi nedeniyle kullanan kişiye bir serinlik verir ve genelde ferahlamak için kullanılır. Bunun dışında keskin kokusu sebebi ile ayıltıcı özelliği vardır.
Korona salgınının, yangınlar ve depremler vb. doğal afetlerin hüküm sürdüğü günümüzde hepimiz toplumsal ve bireysel sorunlarla başa çıkmaya çalışıyoruz. Bu süreçte hepimizin öncelikli olarak çözüm odaklı olmaya çabalaması ve çocuklara bu konuda örnek oluşturması büyük önem taşıyor. Bu bültenimizde “Çözüm Odaklı Olma” teknikleri üzerinde duracağız.
Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi; Steve De Shazer ve Insoo Kim Berg tarafından oluşturulmuş, kısa süren ve hedeflere odaklanan tedavi edici bir yaklaşımdır. Bu terapi türünde; danışanlar çözüm üretmeye, hedeflerine, an’a ve geleceğe odaklandırılır.
Danışanın ulaşmak istediği hedefi ve o hedefe ulaşıldığında hayatının nasıl olacağının detaylı tanımı üzerinde durulur. Geri bildirim vermek ve iltifat etmek, şaşırma duygusunu kullanmak, onaylamak, sıra dışı anları yakalamak ve soru sormak kısa süreli çözüm odaklı terapinin temel malzemeleridir.
“Mucize Sorusu” bu terapi yaklaşımının önemli tekniklerinden birisidir. Kendiniz ya da çevrenizdekiler bir sorunla karşılaştığında “Bir gece, siz uyurken bir mucize olduğunu ve sorununuzun çözüldüğünü hayal edin. Bu sorunun ortadan kalktığını nereden bilirdiniz? Hayatınızda ne farklı olurdu? Siz bunu dile getirmeseniz de başkaları bu değişimi nereden anlardı?” diye sormak duruma farklı bir gözle bakmalarını sağlayabilir.
“Sıralama Soruları” da etkili bir kısa süreli, çözüm odaklı terapi yöntemidir. “(1 puanı sorunun en kötü, 10 puanı ise sorunun en iyi hâlini temsil ederek) “Şu anda sorununuzla ilgili olarak kendinize 1’den 10’a kadar kaç puan verirdiniz? Kendinize daha yüksek bir puan vermek için şu anda farklı ne yapmanız gerekir?” yine kişileri amaca yönelten bir sorudur.
“Sıra Dışı Anları Keşfetmek” için ise “Bu sorunun var olmadığını ne zaman fark ediyorsunuz? Sorunun olmadığını nasıl açıklarsınız? Sorun olan – olmayan durumlar arasındaki farklar neler? Bu sorun ortadan kalktığında siz ve diğer aile üyeleriniz nasıl davranıyorsunuz? Bu sorunun ortadan kalkabilmesi için sizin ve aile üyelerinizin ne yapması gerekir?” soruları kişilerin güçlü yönlerinin farkına varmalarını sağlar.
Sorunların çok olduğu bir dünyada çözüm odaklı olmak zor olsa da yine de mümkün.
Biz de İSTEK İlkokullarımızda uygulanmakta olan sınıf içi rehberlik etkinliklerimizle öğrencilerimizin “Çözüm Odaklı” olmalarını hedefliyoruz. Önümüze ne tür sorunlar çıkarsa çıksın, hep umut dolu ve çözüm odaklı kalabilmek dileklerimizle...